Erling Kittelsen: Fortellerkunst som sjanger med sideblikk til den persiske såkalte sufidikter, Rumi (1207-1273).
Rumi er poet og forteller, men det er også en fortelling om Rumi, som har mange versjoner. Noe står fast og noe røper det nedskrevne eller det forteller ønsker å legge til eller utdype. Spriket mellom versjonene gjelder enda mer Rumis mester og inspirator, Shams fra Tabritz; en slags Sokrates i forhold til Platon. Eller hva gjør vi vår egen læremester til? En allegori vil si det som er viktig, det skjer mange steder, samtidig dveler den ved den ene historien en holder på med; som om det var der det skjedde.
Om boka «Rumifesten (2020): Lyrikk oversatt av Erling Kittelsen, Syamak Oweisi og Johannes Gjerdåker skriver Henning Howlid Wærp (Aftenposten):»Rumi (1207–1273) regnes som tidenes største sufipoet og er et av verdenslitteraturens store navn. Hans innflytelse strekker seg på tvers av Midtøstens landegrenser og etniske skillelinjer. Han er særlig høyt skattet i Afghanistan, Iran, Tyrkia, Tadsjikistan, Pakistan og blant den muslimske befolkningen i India og Bosnia, men det tidløse budskapet om kjærlighet og harmoni har funnet klangbunn langt utover regionen han tilhørte. Lyrikken hans har blitt beundret verden over i århundrer. Rembrandt, Hegel og Goethe hentet alle inspirasjon fra Rumi, Gandhi pleide å sitere ham i sine taler, og i vår tid er han faktisk en bestselgende dikter i USA og England».
Erling Kittelsen er en norsk forfatter, lyriker og dramatiker. Han har gitt ut dikt, fabler, romaner, gjendiktninger og dramatikk. Han har fått mange litterære priser og utmerkelser. Hans anerkjennelse strekker seg langt utover Norges grenser.
Foto av Karla Ciccerone
Foredragene finner sted: Kl. 19.00-21.00 i Georg Sverdrups hus (Universitetsbiblioteket) i aud. 1, Universitetet i Oslo, Moltke Moes vei 39, Blindern.
Åpent for alle – gratis adgang!